Utskriftsvennlig versjon

Ofte stilte spørsmål (OSS)


Nedenfor har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene i forbindelse med karate, karatetrening, bukking, belter og grader. Er det noen spørsmål som mangler, gi beskjed!

Hvorfor burde jeg begynne med karate?

Hvor ofte trener man?

Hvor gammel må man være for å begynne?

Kan voksne uten kampsporterfaring også begynne?

Hva kaller man instruktørene?

Hvorfor bukker dere hele tiden?

Må man konkurrere?

Hva er gradering?

Hva er pensum?

Hvilket parti skal de med gult belte med hvit stripe trene på?

Hvor mange beltegrader finnes det?

Hvor lang tid tar det å få sort belte?


Hvorfor burde jeg begynne med karate?
Karate har mange fordeler. Kroppslig styrker det fysikken, koordinasjonen, utholdenheten, balansen og fleksibiliteten. Mentalt har man som karateutøver (karateka) fokus på å forbedre selvbevissthet, disiplin, selvtillit og viljestyrke. Mange av våre elever rapporterer at kombinasjonen av fysisk og mental trening i Dojo har positive effekter på andre av livets områder også.

I tillegg vil nok de fleste av dem argumentere med at det er veldig gøy! :)

Hvor ofte trener man?
Nybegynnere kan trene 3 ganger i uken. Øvrige kan trene karate inntil 5 dager i uken, i tillegg kommer treningssenterets tilbud. For fargede belter må man ha absolutt minimum 25 treninger i semesteret for å kunne gradere.

Hvor gammel må man være for å begynne?
I Ås Karateklubb tar vi imot barn fra 4. klasse og oppover. For barn i 1-3. klasse tilbyr vi et karate kids-parti. 

Kan voksne uten kampsporterfaring også begynne?
JA! Det er aldri for sent å begynne!

Hva skal kaller man instruktørene?
Sensei Thomas og Sensei Birger tituleres "Sensei" (oversettes som "læremester" e.l.), øvrige instruktører tituleres "Sempai" ("høyere gradert").

Hvorfor bukker dere hele tiden?
Bukket er en høflig og respektfull gest ovenfor en annen person. Det er vanlig i østlige kulturer, og det finnes ingen ekvivalenter i den vestlige. Bukket er både en hilsen og en anerkjennelse av den andres tilstedeværelse og verdi. Karatekaer omfavner en filosofi som sier at alle personer fortjener respekt. Det å respektere andre er fundamentalt for å lære tradisjonell kampsport. Man må balansere fysisk og mental styrke med en vane om å sette andre foran seg selv, hvis ikke hadde karatekaer blitt bøller. Etterhvert som man øker sin styrke og sitt potensial for å skade andre, må man også strebe etter å bli snillere mot andre. Bukking og andre former for etikette er verktøy som hjelper en karateka med å gjøre vennlighet til en vane.

Man bukker når man går inn og ut av Dojo for å vise respekt for rommet hvor andre legger ned utallige timer med trening og engasjement. 

Må man konkurrere?
Bare hvis du vil. Deltagelser i konkurranser, dog det anses som positivt for en karatekas utvikling, er 100 % frivillig.

Hva er gradering?
For å få et nytt belte må man gradere. Gradering er karateverdenens ekvivalent til eksamen. For hver ny grad er det et satt pensum som må bestås for at man skal å det nye beltet. For lavere graderte gjøres dette gruppevis, man går altså ikke alene.

Hva er pensum?
Pensum for kyu-grader finner du her.
Pensum for dan-grader finner du her.

Hvilket parti skal de med gult belte med hvit stripe trene på?
De kan velge. I henhold til pensum  er det nybegynnerparitet som passer best. Dette partiet kan imidlertid bli for langsomt for noen dersom de lærer raskt og trener mye. Da anbefaler vi at de kombinerer med det videregående partiet, evt fellestreninger.

Hvor mange beltegrader finnes det?
I karatens begynnelse fantes det ikke belter, men man har etterhvert, av flere årsaker, innført beltegrader for å rangere elever. Fargede belter deles inn i 10 kyu-grader. Sorte belter kalles dan, og rangeres i reversert rekkefølge ift fargede belter. I vårt forbund tildeles vanligvis den evt 10. graden sorte belte posthumt. Med noen få unntak (bl.a. om Funakoshi), bruker man ikke tittelen "master".

I tillegg til fargene nedenfor, finnes det også kari-grader, eller halv grad. Gult med hvit stripe, oransje belte med hvit stripe, også videre. Barn under 12 år graderes som standard med halve grader. 

Fargede belter Sorte belter
10. kyu - Hvitt belte 1. dan - Første sorte belte
 9. kyu - Gult belte                                  2. dan - Andre sorte belte
 8. kyu - Oransje belte 3. dan - Tredje sorte belte
 7. kyu - Rødt belte osv.
 6. kyu - Grønt belte
 5. kyu - Blått belte
 4. kyu - Lilla belte
 3. kyu - Brunt belte
 2. kyu - Brunt belte
 1. kyu - Brunt belte

Hvor lang tid tar det å få sort belte?
Dette er ekstremt personavhengig. I vårt forbund bruker man vanligvis minimum 7 år på å få sort belte. Noen bruker kortere tid, andre bruker lenger tid. Dette avhenger av treningshyppighet, innsats, personlige egenskaper og anlegg. Innenfor tradisjonell karate er det essensielt å ikke miste fokus på det som er viktig. Veien er målet. Ikke nødvendigvis målet i seg selv.