Utskriftsvennlig versjon

Sensei Øyvind Weberg, 6. Dan


Sensei Weberg var klubbens "Grand Old Man", og antagelig den første skandinav som graderte til sort belte i Japan. Han trente med alle de store gutta av sin tid, inkludert Sensei Nakayama, Sensei Mori (New York), Sensei Shirai og Bruce Lee, for å nevne noen. Den som har vært elev hos Sensei Weberg glemmer det ikke!

Sensei Weberg, eller bare Weberg, som han ofte gikk under, var et velkjent navn i det norske karatemiljøet. Med mer enn 40 års fartstid innenfor karate, og mer enn 30 av dem som instruktør for totalt sett mange tusen elever, satte han sitt preg på lokalmiljøet som få andre.

Det hele startet med en flyvertinne...
Øyvind Weberg jobbet som purser i SAS, og ble kjent med karate via jobben. Han var instruktør for japanske flyvertinner i 1957, og disse tok ham med på en karateoppvisning som takk for undevisningen. Denne oppvisningen ble holdt av sjefsinstruktøren for Japanese Karate Association (JKA), Sensei Masatoshi Nakayama. (Nakayama krediteres som en av hovedårsakene til at karaten har oppnådd den statusen som verdenssport den har i dag, red. anm). Etter oppvisningen ble Øyvind introdusert for ham, og fikk klarsignal for en prøvetime dagen etter i Nakayama Senseis dojo.

Vask gulvet!
- Sensei Nakayama var nok skeptisk til å ha en europeer som elev, fortalte Weberg en gang.
- I Japan er vi ikke kjent for å være verken respektfulle eller lydhøre for ordre, og han ønsket tydeligvis å teste om jeg hadde den korrekte holdningen for å være hans elev. På min første trening ble jeg satt til å vaske gulv og rydde garderoben. Jeg gjorde som jeg fikk beskjed om, og etter denne "opptaksprøven" ble jeg godkjent som Nakayamas privatelev.

Sjokkgradering
Siden han var bosatt i Norge, og i SAS, ble han opptatt som privatelev hos Sensei Nakayama med faste hjemmelekser. Denne pendlingen holdt på i 7 år før han i 1965 ble stasjonert i Manilla og fløy ruten til og fra Tokyo fast.
- Mitt første sorte belte fikk jeg en kveld i 1965, etter en av de hardeste treningene i mitt liv, sa Weberg Sensei med et smil. - På den tiden fikk vi ikke beskjed på forhånd, jeg visste ingenting, annet enn at plutselig alle skulle ta meg, og treningen var verre enn noe av det jeg hittil hadde vært med på.

Verden rundt med karate
De neste årene fløy Øyvind verden rundt som purser. Da han etter hvert byttet rute til New York, fortsatte han sin utdanning der som en av Sensei Moris elever. På sine reiser fikk han også anledning til å trene med andre kampsportidoler.
- Jeg fløy med SAS i 32 år til Los Angeles, hvor Bruce Lee tilfeldigvis hadde Dojo. Jeg ble introdusert for ham, og var velkommen til å trene der hver gang jeg var der. Det var ikke alltid han var der og da var det Chuck Norris eller en annen som tok treninga.
Siden traff han Kawasoe Sensei i Trondheim og tok 2. Dan under ham. Sensei Weberg var en av Kawasoe Senseis lojale elever og samarbeidspartnere i Norge gjennom mange tiår.

Ute av sekken
Øyvind valgte å holde sine ferdigheter hemmelig i mange år. Ikke en gang familien, som da hadde vokst til å inkludere tre døtre, visste hva han lærte på reisene sine.
- På den tiden i Norge var det ingen som visste hva karate var, sa han pragmatisk. - Jeg var redd for at det skulle bli sett på som skryt.
En kveld kom sannheten omsider frem. I filmen på TV ble en liten mann angrepet av forbrytere. Mannen kastet dem på dør alene, og døtrene til Weberg spurte faren hva han ville ha gjort i den situasjonen.
- Omtrent det samme, svarte jeg, men av en eller annen grunn trodde døtrene mine ikke på meg. Til slutt så jeg meg nødt til å hente karatedrakten og vise at jeg faktisk visste hva jeg snakket om.

Sensei Weberg fra tiden da klubben
trente i gymsalen på Ås
ungdomsskole.

Klubbstiftelse
Det kom etter hvert ut i lokalmiljøet at Øyvind hadde sort belte i karate, noe som var enda mer eksotisk da enn det er nå. Etter en oppvisning på Ås Rådhus var interessen så stor at han bestemte seg for å starte en egen klubb. I 1976 startet Ås karateklubb i kjelleren på Ås Rådhus. De neste årene fløy Øyvind verden rundt samtidig som han instruerte karate og håndball. På det meste sjonglerte han karateklubben og fire håndballag!
- Når jeg virkelig skal irritere elevene mine, minner jeg dem om at det er håndball jeg egentlig er god på, smilte han lurt.

Karate på heltid
Som 55-åring valgte Øyvind å gå av med førtidspensjon slik at han kunne satse 100 % på sitt ulønnede arbeide som karateinstruktør. I de første årene av klubbens var det stor fokus på å vinne konkurranser.
- Noe vi også oppnådde og da spesielt på ungdomssiden hvor vi var helt suverene. I seniorklassen var vi også godt representert med blant andre Rune Fardal som suveren norgesmester.
Konkurranselivet er imidlertid tid- og ressurskrevende.
- Jeg har ikke tall på hvor mange pølser og vafler jeg har spist på helgekonkurranser i inn- og utland de siste tiårene, det er ikke få!

Allsidig allfader
- Vi bestemte oss etterhvert for å endre fokuset fra ren konkurranse til en mer familievennlig profil, med hovedfokus på selvforsvarstrening, miljø og rendyrking av stilarten (Shotokan, red. anm). 
I tillegg til å instruere på heltid, ga det ham tid til å dyrke noen av hans andre lidenskaper, sjakk og golf. Han var blant annet en av to nordmenn som har spilt mot selveste Bobby Fischer.Sensei Weberg var en meget habil golfspiller med flere store mesterskapstiltler både nasjonalt og internasjonalt. I tillegg dyrket han sin lidenskap i brett og strategi, nemlig sjakk.

Neste generasjon overtar
Etter mer enn 30 år som sjefsinstruktør, hvorav de siste var sterkt preget av sykdom, bestemte Sensei Weberg seg på et tidspunkt for å legge inn årene og nyte tilværelsen som pensjonist. I 2009 gikk stafettpinnen videre til en av Sensei Webergs protesjéer gjennom mange år, Sensei Thomas Smestad. Sammen med Sensei Birger Kristoffersen driver han nå klubben.

Sensei Weberg døde etter lang tids sykdom, tirsdag den 26. november 2013.